donald trumpThe Donald☝

Donald Trump valt in zijn eigen zwaard, mocht een hoogleraar Evolutionaire Psychologie aan de VU in de Volkskrant schrijven. Hij onderbouwde deze voorspelling door te verwijzen naar de aap. Über aap Donald zou te weinig worden gevlooid en niet in staat zijn allianties aan te gaan. Ooit wel eens een $paar miljard verzameld zonder allianties? Hij zou mensen aanvallen en daardoor onvoldoende ‘likable’ zijn. Trump valt personen aan waar veel Amerikanen een hekel aan hebben. Hoe dan ook, ik voorspel dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten zal worden. En waarom dan wel Crystal Ball Bob?

American Dream

Dat heeft te maken met de Amerikaanse cultuur. Trump is de personificatie van de American Dream. Een ‘self made man’ die zijn eigen vermogen bij elkaar sprokkelde. Ook wel eens failliet, maar dat is in Amerika helemaal niet erg. Een voorbeeld voor velen. Want heeft de Amerikaan een politicus als voorbeeld? Ik dacht het niet. De gemiddelde Amerikaan heeft een grote hekel aan politici. Republikein of Democraat. En Donald is onafhankelijk. Hij zegt wat hij wil en roept vaak wat de ‘man in the street’ denkt. Dat vinden velen leuk want het is niet altijd even politiek correct. Trump is dan ook geen politicus. Maar wel een bekende mediafiguur. Die heel precies heeft bekeken wanneer hij zich echt kandidaat moest stellen. Eerder trok hij zich,

zijn kansen wegend, nog wel eens terug. Maar ‘now is the moment.’ Hoewel de Huffington Post onlangs nog speculeerde over het moment waarop Trump zich, vanwege ego-problemen, zou terugtrekken zeg ik: dat zal zeker niet gebeuren. Want na acht jaar Democraten hebben de Amerikanen het wel weer gezien en zullen, zo wijst de na-oorlogse geschiedenis uit, weer een Republikeinse president gaan kiezen. Hillary zal, als zij al de Democratische kandidaat wordt, het afleggen tegen Donalds macho power play. De Amerikaanse kiezer wil werk en tegenwicht tegen oorlogshitser Poetin, die bezig is Rusland weer groot te maken. Dat laat je niet aan dat vrouwtje over, wiens email is gehackt door China, Zuid Korea en Duitsland en waar de emoties soms via de ogen naar buiten komen. In de Zuidelijke staten ziet men overigens Hillary als meest onbetrouwbare politicus, weliswaar op de voet gevolgd door Donald Trump, maar die regelt banen. En wat doet mevrouw Clinton? ‘Stand by your man Hillary’ zal Donald zeggen.

donald-trump-funny-look-alike-22__700

Banen boven verontwaardiging

Trump heeft veel te verliezen. Mogelijk zijn leven, vanwege de prijs op zijn blonde gel hoofd. En vele $miljoenen. Die loopt hij mis door niet meer mee te doen aan het NBC programma The Apprentice. Maar met een geschat vermogen van tussen de $5- en $8miljard is dat peanuts. Het programma leverde hem de nodige TV populariteit op. Hij stond in 2011 in de top tien van populairste levende Amerikanen. Daar houden veel mensen van. Als hij nu nog zijn ideeën over het milieu actualiseert en dat neerzet als een economische groeikans kan hij door met zijn boodschap ‘Make America great again.’ Wij weten natuurlijk wel beter, maar de rol van de US is nog lang niet uitgespeeld. Ja maar Bobby Crystal, hoe zit het dan met de Hispanics en de zwarten? Da’s simpel. De zwarten stemden Obama. Dus die stemmen nu niet. De Hispanics stemmen, in tegenstelling tot wat men hier vermoedt, deels ook op Donald, want die stelt onomwonden jobs in het vooruitzicht. Nu al hebben vele Latino’s in de Zuidelijke Staten aangegeven toch op Trump te zullen gaan stemmen. Trump staat immers voor succes. En we weten allemaal: ‘success breeds success.’ Een bekend psychologisch fenomeen. Men wil graag bij de winnaar horen; niet bij de loser! En waarom zou Trump het niet kunnen? Wat heeft de wereld gehad aan twee ‘beschaafde’  Bush presidenten? Zij brachten Amerika oorlogen, waar per saldo niemand, behalve IS, baat bij heeft gehad.

Meer media

Donald Trump zal de slag winnen in de media. Binnenkort presenteert hij Saturday Night Live. Nu al is hij de meest besproken persoon. Straks als Republikeinse kandidaat kiest hij een ‘running mate’. En dat zal een (media) strategische keuze zijn. Ik denk dat een Condoleezza Rice-achtige kruising tussen Byoncé en Linda Ronstadt het best zou passen. Daarmee zijn de slimme, vrouwelijke, Spaanstalige en gekleurde kiezers gepacificeerd. De  media-aandacht zal enorm zijn en Trump heeft aangegeven een $miljard in de campagne te willen stoppen. Deze mediadruk, de creatie van werkgelegenheid, zijn sympathieke belastingvoornemens voor de MKBers, de aanpak van machtige bankiers en CEO’s en een agressief Rusland, plus de bewezen successen uit het verleden, zal de Amerikaanse kiezer doen denken dat Trump America opnieuw ‘great’ kan maken. Trump zal het publieke discours in 2016 bepalen. Hij zal wat gematigder optreden waardoor hij ook de minder rechts rabiate Amerikanen zal aanspreken. En dat zal leiden tot de keuze voor de evolutionair-psychologisch deviante über baviaan Donald Trump. De wereld moet er alvast aan gaan wennen. Ik ga ondertussen wat blondage en een pot gel factor 9 kopen, want mijn haar is ook nog echt.