She loves you
Het zal begin jaren ’60 zijn geweest. Dat deze jurk aan de waslijn hing bij een ouder echtpaar links boven. Zij bewoonden een flat aan de Churchhilllaan, die haaks op de onze stond. De Beatles jurk behoorde toe, zoals dat wel vaker het geval is bij jurken, aan een vrouw. Nou in mijn ogen was het een vrouw omdat ik zelf pas een jaar of acht was. Nu denk ik dat de dame van de jurk een jaar of achttien zal zijn geweest. Ze woonde bij haar ouders. Ik zag haar wel eens met haar schouderlange blonde haar. Dan klom ze achterop een brommer bij iemand. Een nozem zeiden sommigen. Ze sloeg haar armen om het middel van een kerel met een vetkuif en met veel lawaai reden ze dan weg. Later had ze zelf ook een brommer. Een Mobyletje. Die waren erg populair bij meisjes want daarbij hoefde je niet te schakelen.
Op een gegeven moment liep ik met mijn moeder achter de flat toen ik van boven hoorde: heb je ’t al gehoord dan? Ik keek op en zag een buurvrouw uit het raam hangen. Buurvrouw bleek het niet tegen mij te hebben maar tegen mijn moeder. Gefascineerd keek ik omhoog, want de buurvrouw droeg, in tegenstelling tot mijn eigen moeder en andere moeders uit de flat, bovenkleding die wat lager sloot. Dat en het feit dat zij uit het raam naar beneden hing gaven mij een goed zicht op een weelderig gemoed. “Daar ken ze niet meer in binnenkort” zei de buurvrouw wijzend naar de Beatlesjurk linksboven. ‘Oh nee?’ vroeg mijn moeder, die het klaarblijkelijk nog niet had gehoord. ’t is die nozem hè met die brommer. Die is ‘t. En nou moet ze wel hè, vervolgde de buurvrouw haar mare. Ik geloof dat het in juni gebeurt.” ‘Oh dat is al vrij snel’ merkte mijn moeder op. ‘Ja meid’ zei de buurvrouw, dat krijg je als je niet oplet en dan met zo’ n nozem. Dat zijn de ergste. Ik vind het wel erg hoor voor d’r ouders, zo hebben die mensen d’r echt niet opgevoed. Dat zijn keurige mensen. De buurvrouw ging recht op staan en mijn aandacht werd afgeleid door een buurjongen die met een bal naar buiten kwam. ‘Partijtje doen’ ? vroeg hij. Ja, dan halen we d’r nog een paar op. OK dan maak ik alvast even een goal van jouw en mijn jas. De Beatlesjurk heb ik daarna nooit meer aan de lijn zien hangen.