Afgelopen dinsdag waren collega Rooijakkers van De Partij en ik in een Godvergeten oord, genaamd Heerhugowaard. Daar trof ik deze bloemkolen aan. Zoiets had ik in Leiden nog nooit gezien. Direct een foto gemaakt en naar binnen om te vragen of het gekleurd was of echt. En wat denkt u? Echt! Ja echt echt. “Die zijn speciaal gekweekt het is een gekruiste bloemkool”, zei het meisje achter de toonbank. “U kunt ze ook in het blauw en oranje krijgen.” Hoe smaken ze dan? was mijn volgende vraag. “Nou gewoon als bloemkool maar iets bitterder”. Ik dacht er even over na. Zou ik zo’n bloemkool kopen of toch maar niet. Ik dacht aan V. die de paarse bloemkool zou moeten koken en opeten en aan het oud-Hollandse spreekwoord ‘Wat de boer niet kent dat vreet ie niet.’ En zo is het. Ik had niet verwacht dat een dorp in een Noordhollandse

polder deze high tech groenten in huis had. Nog verbaasder was ik toen mijn oude Lancia aangaf benzine nodig te hebben. In dat zelfde dorp stond een pomp met een aantrekkelijke literprijs. Naast de euro95 slang hing een andere waarop stond blue95. Twee cent goedkoper. Maar ook  nu weer stond ik in tweedubio. Ik toog naar binnen waar een oude dame achter de kassa mij verbaasd aankeek toen ik vroeg: wat is dat dan blue95? “Waar komt u dan vandaan meneer?” vroeg zij beleefd, maar met een ondertoon in haar stem die verraadde dat zij bedoelde te zeggen “uit wat voor Godvergeten oord ben jij afkomstig? Toen ik zei dat ik uit Leiden kwam viel haar oude mond, met loszittend kunstgebit, open van verbazing. “En hebben ze daar geen euro blue95?” Ik moest bedremmeld toegeven dat ook deze innovatie aan Leiden voorbij was gegaan. “Kan ik dat zo tanken?” vroeg ik. Toen keek zij misprijzend naar buiten waar zij mijn Lancia op leeftijd schatte. “Ik zou maar gewoon euro95 nemen voor de zekerheid als ik u was. Alle auto’s vanaf 2000 kunnen die blue95 hebben. Hier heeft u een foldertje dan kunt u het thuis nakijken. Blue95 is E10 en dat betekent dat er twee keer zoveel ethanol in zit als in gewone euro.” Na haar technisch exposé gooide ik mijn Lancia vol met euro95. Ik dacht één ding en dat is Don’t judge a book by the cover. Je denkt vanuit je big city vooroordeel dat de mensen in kleine dorpjes achterlopen en een hoog Swiebertje gehalte hebben. Maar dat werd behoorlijk gelogenstraft door BlueBloemkool95.