IMG_7772Ik lees weer eens een boek. Het is Soumission van mijn favoriete schrijver Michel Houellebecq, de rechts rabiate Franse misantropische romancier. Al zijn vorige boeken, de een meer dan de ander, konden mij wel bekoren. Niet zozeer vanwege zijn politieke ideeën of misantropisme en evenmin door zijn  Frans zijn. Toch vind ik hem de belangrijkste Europese schrijver. Hij biedt

de lezer de mogelijkheid tot nadenken. Het onderwerp is in de media -ik lees al de tweede druk in het Nederlands- al behandeld. Toch wel een spannend en beangstigend politiek scenario, maar soit. Ik ben nu geboeid  door de 19e eeuwse Franse schrijver J. K. Huysmans, die in deze roman veelvuldig aan bod komt. Ik vroeg V. mij bij te praten over Huysmans terwijl ik verder las.

Zij vertelde mij over Huysmans boek À rebours, ( tegen de natuur). Dit boek waarvan ik direct parallellen met vorige Houellebecqs zag, vormde ook de inspiratiebron voor Oscar Wildes ‘ Dorian Gray. Nou dan weet je het wel. Goed dat je meteen duiding kunt realiseren door de iPad! Het is mijn stelling dat je echt geen duiding van kranten en tijdschriften nodig hebt, zoals zijzelf beweren, als je iemand met een iPad in de buurt hebt. Dat en een beetje zelf nadenken geeft meer inzicht, dan het zomerabonnement op de Volkskrant à €4 voor evenzovele weken, waartoe ik me heb laten verleiden. Griekenland en Iran domineerden de kolommen van de VK de eerste week, terwijl ik meer geïnteresseerd was in Leiden. Helaas hield het Leidsch Dagblad geen summer sale. Enfin ik lees weer eens van papier!