Fever

Je kent het vast wel van vroeger. Je hoort een Engels of anderstalig lied en zingt mee. Zonder exact de woorden te kennen of te begrijpen, vormt je mond klanken die overeenkomen met wat de artiest zingt. Een fonetische klanknabootsing. Jaren geleden hoorde ik het lied Fever uitgevoerd door Peggy Lee. Een magistraal bijna a capella gezongen nummer. Vooral de samenvatting van het verhaal vond ik perfect. Chicks will gonna give you fever, be it Fahrenheit or Centigrade.
Dat vind ik vanuit compositorisch oogpunt een dijk van een zin. Ik wilde dat ik hem zelf had verzonnen. De strofe zit dan ook terecht al ruim veertig jaar in mijn onderbewuste. Dat vertelde ik mijn vrouw onder het eten waarop direct de iPad tussen aardappelen en bloemkool werd geplaatst om via You Tube deze fraai geconstrueerde zin uit de mond van Peggy Lee te horen rollen.

Direct ontspon zich een discussie. Mijn vrouw zei: ‘Dat zingt ze helemaal niet. Peggy zingt: Chicks were born to give you fever.’ En over Celsius en Fahrenheit had zij evenzeer haar twijfels. Getergd, tikte ik lyrics Fever in op het zoekscherm. Met het schaamrood op de kaken moest ik bekennen dat mijn vrouw gelijk had. Chicks zijn inderdaad op aarde om de man koorts te bezorgen. Echt confronterend was de daarop volgende regel uit dit lied.

Chicks were born to give you fever
Be it fair and have a sense of game

Dus helemaal geen Fahrenheit of Centigrade, maar fair en een sense of game. Bah, een flutzin zonder enige betekenis. Enigszins beschaamd dat ik al die jaren de tekst blijkbaar verkeerd had geïnterpreteerd en teleurgesteld dat deze zin helemaal niet bleek te bestaan, behalve in mijn eigen hoofd, klikte ik op de uitvoering van de moderne crooner Michael Buble. Er wat zong Michael? Be it Fahrenheit or Centigrade! Een snelle blik op zijn lyrics en op die van een paar anderen wees uit dat zij allemaal de thermometer bezongen. Ook Elvis en Byonce. En terecht dit is ook de allerbeste zin en de  kroon op dit werk. Want een liefdeskoortsthermometer past natuurlijk iedereen.

i